Details

Este povestea a trei fraţi care au trãit pe meleaguri îndepãrtate cu mult timp în urmã, atunci când mamuţii încã mai hoinãreau prin ceea ce astãzi numim Nord Vestul Americii. Kenai, cel mai mic dintre cei trei fraţi, este pe cale să-şi primeascã totemul personal – simbolul pe care Marele Spirit i-l dăruieşte pentru a-i fi cãlãuzã în viaţă. Atunci când Tanana, şamanul tribului îi prezintã Ursul – simbol al dragostei, tânărul este foarte dezamãgit. El spera cu totul altceva. Ceva mai important, cum ar fi un vultur (simbolul cãlãuzei), aşa cum primise fratele sãu Sitka, sau totemul lupului (simbolul înţelepciunii) cum avea fratele Denahi. În timp ce Sitka încearcã sã îl mângâie, Denahi nu înceteazã sã-l necãjeascã.
Curând dupã acest eveniment, Kenai descoperã cã un urs i-a şterpelit coşul cu pește şi impulsiv, pleacã sã-l urmãreascã. Fraţii îi iau urma sperând sã îl apere de pericole. Prins într-o aprigã confruntare, Sitka face un efort disperat pentru a-şi salva frăţiorul de ruperea unui gheţar. Fratele cel curajos moare în timp ce ursul scapã nevãtãmat.
Ignorând sfaturile lui Denahi şi învăţăturile din trib despre fraternitate, Kenai pleacã pe urmele ursului pe care îl crede rãspunzãtor de moartea fratelui sãu. Sitka. În ciuda tradiţiilor, el ucide ursul, dar, în acelaşi moment, Marele Spirit sub forma Luminilor Nordului, coboarã spre Kenai şi îl transformã în creatura pe care tânărul o dispreţuia cel mai mult. Între timp, Denahi, ce descopeã cã fratele lui mai mic a plecat sã urmãreascã ursul, ajunge la scenã abia dupã ce Kenai s-a transformat. În momentul în care vede ursul lângă hainele fratelui sãu, Denahi îşi închipuie ce era mai rãu, anume cã alt frăţior a fost ucis de urs. Lasã deoparte toatã filosofia despre existentã pasnicã şi se angajeazã într-o rãzbunare cumplitã asupra ursului care i-a ucis fratele.
Kenai nu se adapteazã deloc uşor la viaţă în piele de urs. Tanana, femeia vraci i se aratã şi îi spune cã spiritul lui Sitka este responsabil de transformarea sa şi cã Kenai îl poate gãsi „pe muntele unde lumina atinge pământul”, un loc pe care Kenai habar nu are unde sã-l caute. Frustrat, mânios şi speriat, bãiatul se întâlneşte cu doi elani cam bătuţi în cap, care vorbesc cu accent neaoş canadian . Rutt şi Tuke. Kenai încearcã sã le povesteascã despre predicţia pe care a primit-o şi cere ajutorul lor pentru a gãsi locul cu pricina, dar cei doi elani îl cred ţicnit şi încearcã sã-l ignore. Norocul l-a pãrãsit pe Kenai şi îi merge din ce în ce mai rãu, mai ales atunci când cade într-o capcanã şi se trezeşte atârnat într-un copac.
Se întâlneşte cu un pui de urs vorbăreţ, Koda, care îi cere ajutorul sã ajungã la mama lui, la reuniunea urşilor de la Salmon Run, dar Kenai se încăpăţânează mai întâi şi î-l refuzã. Culmea, ultimul lucru din lumea asta pe care l-ar face ar fi sã ajute tocmai un urs! Dar Koda a fost separat de mãmica lui şi are nevoie de ajutorul unui urs mare ca sã ajungã din nou lângă ea, astfel cã, de voie, de nevoie, Kenai acceptã în silã sã-l ducã pe Koda la Salmon Run. Cu condiţia că puiul sã îl ajute sã se dea jos din nesuferitul de copac.
Curând, cei doi pornesc spre marea aventurã. Denahi, însufleţit de dorinţa aprigã de rãzbunare, urmăreşte obstinat ursul ucigaş, fãrã să-şi dea seama cã ursul şi fratele sunt una şi aceiaşi persoanã. Între timp, Kenai şi Koda şi croiesc drum prin sãlbãticia îngheţată, printre caverne şi prin gheţurile tundrei, trec de un câmp de gheizere sufuroase şi înfruntã tot felul de pericole.
La Salmon Run, Kenai descoperã un „bun–venit” cãlduros din partea urşilor care s-au adunmat la festivalul anual.